Druga odsłona ciasta z porzeczkami. Tym razem przepis wzięty ze strony White Plate od Liski, a którego autorem ma być Bill Granger.
Przepis za Liską:
Spód:
125 g masła
60 g drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
185 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml mleka
Masa:
175 g dżemu porzeczkowego - u mnie około 4-5 łyżek rzadkiej galaretki z czarnych porzeczek
250 g porzeczek czerwonych
Wierzch:
100 g masła
5 łyżek drobnego cukru
2 jajka
225 g wiórków kokosowych - miałam 200 g, więc dałam trochę więcej mąki
60 g mąki
Na spód masło utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki. Przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x30cm. Mi to szło dość opornie. Następnie posmarować ciasto dżemem i wysypać porzeczkami. Na porzeczki wyłożyć zmiksowane składniki wierzchu. W moim cieście odczuwalny był brak tych 25g wiórków kokosowych.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30-45 minut do uzyskania złotej skorupki.
Ciasto bardzo dobre, bardzo delikatny spód, nie za słodkie. Mniam...
Zdjęcia w moim wykonaniu dość kiepskie, ale żeby się nauczyć trzeba po prostu robić, robić dużo zdjęć. Mam nadzieję, że następne będą lepsze.
A mnie to ominęło ;)
OdpowiedzUsuń