Przepis wzięty ze strony Małej Cukierenki. Ciasto raczej mało słodkie, cynamonowe - nie wiem czemu kojarzy mi się z banana bread.
Składniki:
5 łyżek masła
120g cukru
2 duże jajka
250g porzeczek
150g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka. Następnie dodać wymieszane wszystkie suche składniki. Dodać owoce obtoczone w mące ziemniaczanej. Ciasto przełożyć do małej keksówki (moja miała 20 cm długości) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec około 50 minut w temperaturze 160 st.C.
Ciasto wyszło puszyste, ładne, ale do tej pory zastanawiam się czy to połączenie porzeczek i cynamonu mi odpowiada. Rodzinka prosiła o powtórkę i to chyba mówi o tym cieście najwięcej. Życzę wszystkim smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz