niedziela, 19 października 2014

placek drożdżowy bez jaj z dynią

 

Zawsze zastanawiam się, kiedy przepis przestaje być czyjś, a staje się mój, ile i jakie zmiany należy wprowadzić, żeby powiedzieć to jest przepis zrobiony przeze mnie?
Pierwotna wersja placka drożdżowego bez jaj z dynią zaczerpnięta z mojej kochanej książki Ciasta, Ciastka, Ciasteczka Jana Czernikowskiego. Na tym blogu pojawiło się już wiele propozycji wypieków, które pochodzą z tej niepozornej książeczki. Nie podaję oryginalnego przepisu, gdyż ten proponował wykonanie ciasta z 2 kg mąki - to sporo. Pokombinowałam i  przerobiłam przepis, żeby przystawał do teraźniejszości.

Placek drożdżowy bez jaj z dynią

500 g mąki
100 g cukru
125 g masła
1/2 i 1/3 szklanki mleka
25 g drożdży
200 g dyni
olejek migdałowy


Drożdże rozrobić w 1/3 szklanki mleka z łyżeczką cukru i niewielką ilością mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
Dynię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Rozgotować w 1/2 szklance mleka na gładką masę. Nie mogłam się doczekać i pod koniec masę roztarłam blenderem.
Mąkę połączyć z podrośniętym zaczynem, dodać cukier, olejek, roztopiony tłuszcz i rozgotowaną dynię (lekko przestudzoną).
Wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Po 30-45 minutach (w zależności od temperatury otoczenia) zarobić ciasto ponownie, przełożyć do blaszki (wąska keksówka, długość 35 cm). Pozwolić, żeby ciasto podrosło. Piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180-190 st.C.

 

2 komentarze:

  1. Wyglada niezwykle puszyscie! Piekny :)
    Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje Ci za udzial w Festiwalu :)

    OdpowiedzUsuń